”Sajber heroj” program

Opis programa Cilj ”Sajber heroj” inicijative je uspostavljanje programa vannastavnih aktivnosti, raznih vidova obuka i takmičenja za mlade sa ciljem popularizacije i podizanja kapaciteta u domenu sajber bezbednosti na teritoriji R. Srbije.Opšti strateški ciljevi programa „Sajber heroj“ su: promocija oblasti sajber bezbednosti za studente i učenike; identifikacija i edukacija mladih, zainteresovanih i talentovanih za oblast […]

Opis programa

Cilj ”Sajber heroj” inicijative je uspostavljanje programa vannastavnih aktivnosti, raznih vidova obuka i takmičenja za mlade sa ciljem popularizacije i podizanja kapaciteta u domenu sajber bezbednosti na teritoriji R. Srbije.
Opšti strateški ciljevi programa „Sajber heroj“ su:

 1. promocija oblasti sajber bezbednosti za studente i učenike;
 2. identifikacija i edukacija mladih, zainteresovanih i talentovanih za oblast sajber bezbednosti;
 3. otvaranje perspektive za dokazivanje, napredovanje i zapošljavanje u Srbiji.
  Nosilac programa ”Sajber Heroj” je Fondacija Mreža za sajber bezbednost. Fondacija „Mreža za sajber bezbednost“, prethodno neformalno poznata kao „Petnička grupa“, razvijala se od 2015. godine, da bi 2020. godine bila formalizovana kao fondacija. Svrha Fondacije je da bude most između tehničke zajednice i donosilaca odluka o politikama, platforma za diskusiju i sprovođenje aktivnosti usmerenih ka unapređenju sajber bezbednosti u Srbiji.

U cilju postizanja ciljeva Programa, su uključeni sledeći ključni partneri

 • Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija (MTTT) – nadležno ministarstvo za oblast sajber bezbednosti
 • Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) i Nacionalni CERT Republike Srbije
 • Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP)
 • Bezbednosno-informativna agencija (BIA)
 • Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (MPNTR) – nadležno ministarstvo za oblast visokog školstva i prosvete. (čeka se zvanična potvrda)
 • Visoko-školske institucije akreditovane na teritoriji R. Srbije. (čeka se zvanična potvrda od pojedinih institucija)

Takmičenje Serbian Cybersecurity Challenge (SCC)

Ključni projekat koji se realizuje u okviru Programa u toku 2022. godine je Serbian Cybersecurity Challenge 2022 (SCC2022), treći po redu nacionalni hakaton iz oblasti sajber bezbednosti koji se organizuje za studente visoko-školskih institucija i učenike srednjih škola na teritoriji u R. Srbiji.
SCC je nastao kao rezultat aktivnosti završenog ERASMUS+ projekta ISSES (Information Security Services Education in Serbia), u okviru kog su sprovedena takmičenja u 2020. i 2021. godini. Održivost se ostvaruje kroz Fondaciju i program Sajber heroj.
Učešće u SCC je besplatno za studente. Organizatori programa će implementirati dodatne mere za uključivanje što većeg broja studentkinja i učenica. Predviđene su posebne, garantovane nagrade za sve učesnice, nagrade za timove koji uključuju članice, odnosno vredne nagrade za najbolje plasirane učesnice.
Operativni ciljevi SCC2022 su uključivanje barem 50 talentovanih studenata osnovnih i master strukovnih studija, odnosno učenika srednjih škola u edukativni i takmičarski deo programa. Ovaj broj je minimalno potreban na godišnjem nivou za popunjavanje nedostajućih pozicija iz oblasti sajber bezbednosti na tržištu rada u sledećim sektorima: privatni, državni, nevladin i akademsko-istraživački.
Ključne aktivnosti

 • Sprovođenje kvalifikacione faze SCC 2022 takmičenja (mart 2022).
 • Sprovođenje finalne faze SCC 2022 takmičenja, kao dvodnevnog događaja sa konferencijskim sadržajem i sajmom zapošljavanja (septembar 2022).
 • Obezbeđivanje atraktivnih nagrada za učesnike takmičenja.
 • Uspostavljanje strateške saradnje sa privredom u cilju povezivanja sa mladima u svrhu obezbeđivanja profesionalne prakse, stipendija, mogućnosti za zapošljavanje.
 • Formiranje Nacionalnog tima Srbije, i obezbeđivanje mogućnosti za odlazak na međunarodna takmičenja, npr. European Cyber Security Challenge 2022 (Beč).
 • Obezbeđivanje odgovarajućih platformi za vežbu i takmičenje.
 • Dalja popularizacija sajber bezbednosti i samog projekta kroz marketinške aktivnosti.
 • Obezbeđivanje stručnih predavača u cilju obuke i popularizacije.
 • Priprema harmonizovanog vannastavnog materijala u cilju obezbeđivanja kvalitetnije obuke za sve školske i visokoškolske ustanove.
 • Obezbeđivanje generalne održivosti projekta.

AUTOR TEKSTA

sajberbezbednost.rs

Ostali članci

Saopštenje za medije

Saopštenje za medije

Ovogodišnji program Sajber heroj, koji se sprovodi u organizaciji Fondacije Mreža za sajber bezbednost, završen je finalom takmičenja Serbian Cybersecurity Challenge (SCC 2022), proglašenjem pobednika i dodelom nagrada. Cilj programa Sajber heroj je uspostavljanje...

Komentari

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *