Saopštenje za medije

Ovogodišnji program Sajber heroj, koji se sprovodi u organizaciji Fondacije Mreža za sajber bezbednost, završen je finalom takmičenja Serbian Cybersecurity Challenge (SCC 2022), proglašenjem pobednika i dodelom nagrada. Cilj programa Sajber heroj je uspostavljanje vannastavne obuke na visokoškolskim ustanovama i u srednjim školama u domenu sajber bezbednosti kao i organizacija takmičenja iz ove oblasti na […]

Ovogodišnji program Sajber heroj, koji se sprovodi u organizaciji Fondacije Mreža za sajber bezbednost, završen je finalom takmičenja Serbian Cybersecurity Challenge (SCC 2022), proglašenjem pobednika i dodelom nagrada.

Cilj programa Sajber heroj je uspostavljanje vannastavne obuke na visokoškolskim ustanovama i u srednjim školama u domenu sajber bezbednosti kao i organizacija takmičenja iz ove oblasti na nacionalnom nivou.

Strateški ciljevi programa su stimulisanje interesovanja za užu oblast sajber bezbednosti, identifikacija mladih talenata i njihov trening sa ciljem  podizanja kapaciteta iz ove oblasti u Republici Srbiji kao i svesti o značaju edukacije, pozitivnom uticaju uvođenja novih i unapređenju postojećih edukativnih programa u ovoj oblasti i povezivanje mladih talenata sa potencijalnim poslodavcima.

Na finalnom takmičenju, koje je održano 28. septembra u SKIP centru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, učestvovalo je 16 timova iz cele Srbije koji su imali zadatak da za devet sati reše 15 različitih sajber izazova. Najbolje rezultate ostvario je tim Recover all flags, sastavljen od studenata Računarskog fakulteta i učenika Računarske gimanzije, koji je u napetoj završnici, samo četiri minuta pre kraja takmičenja uspeo da reši i poslednji zadatak. Na drugo mesto plasirao se tim Konstantin, sastavljen od studenata Elektronskog fakulteta iz Niša, Fakulteta tehničkih nauka iz Kosovske Mitrovice i učenika Gimnazije u Raški, a trećeplasirani je bio tim ETF3 koji su činili studenti Elektrotehničkog fakulteta iz Beograda i jedan učenik Matematičke gimanzije.

Svečanost proglašenja pobednika, koja je održana 29. septembra u hotelu Metropol u Beogradu, otvorili su gospođa Sara Groen, zamenica šefa Misije OEBS u Beogradu i Milan Dobrijević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija. U okviru ovog dogadjaja održani su paneli o obrazovanju i zapošljavanju, a prisutni su imali prilku da čuju iskustva člana Crvenog tima kompanije Google. Svečanost je završena objavljivanjem rezultata i dodelom nagrada svim timovima.

Sa zadovoljstvom ističemo da je u okviru ovog programa, po prvi put, selektovan Nacionalni tim Srbije koji je učestvovao na takmičenju European Cyber Security Challenge (ECSC 2022) koje je održano od 13. do 16. septembra 2022 u Beču. Veoma smo ponosni što smo, takođe po prvi put, na poziv Agencije Evropske Unije za sajber bezbednost (ENISA) predložili kandidate iz Srbije, Anu Batranović i Mirka Nikića, za Tim Evrope koji će sledeće godine učestvovati na takmičenju kontinenata.

Posebno smo zahvalni našem strateškom partneru Misiji OEBS u Srbiji i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, RATEL-u, Nacionalnom CERT-u i Bezbednosno-informativnoj agenciji, koji su dali veliku podršku celom programu Sajber heroj. Organizacija takmičenja ne bi bila moguća bez naših sponzora, pre svega Generalnog sponzora kompanije A1, koja je pomogao učešće Nacionalnog tima na takmičenju ECSC, Zlatnih sponzora Erste banke, Banca Intesa, Fondacije RNIDS, kompanija Siemens Energy, ZF i Cetin, kao i ostalih sponzora Udruženja banaka Srbije, kompanija Unicom Telecom, Vlatacom, SOX, Telegroup, Pulsec, TrustIT, Enlight, Exclusive Networks, Fortinet i Huawei.

O značaju ovog programa za zajednicu u Srbiji i mogućnostima koje može doneti povezivanje talenata sa javnim i privatnim sektorom komentar su dali neki od naših sponzora.

Porast broja sajber pretnji na globalnom nivou je trend koji će se samo povećati u narednom periodu. Brz razvoj sajber pretnji već sada prevazilazi broj stručnjaka i potrebna je edukacija, popularizacija i povezivanje sa budućim ekspertima u ovoj oblasti, ali i kontinuirana edukacija zaposlenih. Podržavanjem aktivnosti kakav je Cyber Hero program, podiže se svest čitavog društva a naša kompanija dugi niz godina podržava edukaciju i razvoj mladih, što kroz programe prakse što razvojem kompetencija zaposlenih. Zbog specifičnosti ovakve vrste posla sve ove aktivnosti su neophodne zato što razvoj kvalitetnog kadra u oblasti sajber bezbednosti na pomaže samo kompanijama već utiče generalno i na čitavo društvo i čini sajber svet sigurnijim mestom za život. – izjavio je Ivan Ivanović, Rukovodilac za bezbednost informacija i tim lider IP tima kompanije A1.

Za Srbiju je od izuzetnog značaja da bude deo velikih kontinentalnih programa u svim razvojnim oblastima, posebno ovog koji adresira temu sajber bezbednosti. ECSC takmičenje se organizuje već sedmu godinu za redom na nivou Evropske Unije i prvo učešće Srbije na ovom takmičenju na neki način biva i pokretač planske organizacije lokalnog takmičenja kao kvalifikacija za ECSC u godinama ispred nas. Ono što je za mene poseban značaj koji ovaj program donosi, jeste fokus na mlade kao najvažniju kariku u edukaciji i građenju profesionalnog kadra u Srbiji za kojim će biti potrebe u svim sektorima poslovanja. Smatram da na isti način kako je kompanija A1 prepoznala ovaj značaj to treba da urade i drugi privatni sektori i pomognu razvoj sajber bezbednosti kroz ulaganje u mlade, odnosno podršku ovog i sličnih programa. – izjavio je Goran Stojadinović, Direktor prodaje poslovnim korisnicima i razvoja ICT rešenja

Jedan od ciljeva RNIDS-a je aktivno delovanje na povećanju informacione bezbednosti u Srbiji, što se u potpunosti poklapa sa ciljevima Mreže za sajber bezbednost. Saradnja sa srodnim institucijama i nadležnim organima je preduslov za uspešnu zaštitu informacionih sistema, servisa i korisnika od različitih vidova zloupotrebe i zlonamernih aktivnosti. RNIDS nastoji da doprinese bezbednijem okruženju za sve korisnike Interneta u Srbiji i stoga redovno organizuje edukativne kampanje i stručne sastanke radi širenja znanja o tehničkim, pravnim i pitanjima zaštite na Internetu vezano za DNS infrastrukturu, zloupotrebu i zaštitu naziva domena, kao i drugim pitanjima koja su deo ekspertize RNIDS-a. Osim toga, RNIDS ima posebnu ulogu u borbi protiv zloupotrebe naziva domena u .rs i .srb domenskim prostorima radi zaštite internet korisnika u Srbiji. Iskreno verujemo da projekti kakav je Sajber heroj predstavljaju odličan put ka podizanju nivoa informacione bezbednosti u budućnosti. Ulažući u znanje mladih, ulažemo u zajedničku, bezbedniju budućnost.

Erste banka smatra da se kroz podršku programu ističe brending kompanije kroz promociju šampiona, ali i otvorenost za sve profile koji se edukuju u oblasti sajber bezbednosti. Kroz takmičenje i prateće aktivnosti naši studenti se upoznaju sa Erste Holding SOC tehnologijom i procesima rada, a takođe se otvaraju mogućnosti stipendiranja studenata iz novih generacija, uz benefit stručne prakse i zaposlenja u Erste tokom ili nakon završenih studija.

U doba savremenog poslovanja pitanja sajber bezbednosti nalaze se na vrhu liste prioriteta kompanija, posebno onih koje upravljaju velikim bazama podataka. Tako Banca Intesa, kao banka koja pruža finansijske usluge za preko 1.37 miliona klijenata, posebnu pažnju pridaje pitanjima visokotehnološke i informacione bezbednosti. Verujem da su edukacija mladih i njihovo usmeravanje i povezivanje sa aktuelnim tržišnim, privrednim i digitalnim trendovima od izuzetnog značaja za unapređenje sajber bezbednosti u Srbiji i zato mi je veliko zadovoljstvo što smo u okviru ovog programa imali priliku da budućim IT stručnjacima predstavimo neka od naših rešenja za bezbedno onlajn poslovanje, koja se, između ostalog, zasnivaju na mašinskom učenju i veštačkoj inteligenciji, naveo je Aleksandar Stanojević, direktor Sektora za bezbednost i upravljanje kontinuitetom poslovanja Banca Intesa.

Fondacija Mreža za sajber bezbednost će u narednom periodu raditi na uspostavljanju zajednice mladih stručnjaka iz ove oblasti u Srbiji i stvaranju uslova za njihov dalji razvoj i unapređenje sposobnosti. Jedna od najznačajnijih aktivnosti Fondacije u narednoj godini svakako će biti nastavak programa Sajber heroj i organizacija takmičenja SCC 2023, a u okviru toga i formiranje i priprema Nacionalnog tima Srbije za takmičenje ECSC 2023. Očekujemo da ćemo, kao i do sada, imati veliku podršku svih sektora i da ćemo novim generacijama talenata stvoriti mogućnosti za stalni napredak.

AUTOR TEKSTA

sajberbezbednost.rs

Ostali članci

”Sajber heroj” program

”Sajber heroj” program

Opis programa Cilj ”Sajber heroj” inicijative je uspostavljanje programa vannastavnih aktivnosti, raznih vidova obuka i takmičenja za mlade sa ciljem popularizacije i podizanja kapaciteta u domenu sajber bezbednosti na teritoriji R. Srbije.Opšti strateški ciljevi...

Komentari

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *