Timovi iz Srbije uspešno završili učešće na Cyber 9/12 Strategy Challenge 2024

Tri tima iz Srbije – Fellowship of the ping, East point i Sajber hajduci učestvovala su 4. i 5. aprila na ženevskom delu takmičenja Cyber 9/12 Strategic Challenge. Najbolji rezultat od naša tri tima postigla je ekipa East point koja je uspela da se plasira u drugi krug takmičenja, što je najbolji rezultat nekog tima iz Srbije na ovom takmičenju.

Ovo jedinstveno takmičenje osmišljeno je da pruži studentima vodećih svetskih univerziteta dublje razumevanje političkih izazova povezanih sa sajber krizom i sukobima. Kroz vežbanje konkrentnih scenarija timovi imaju zadatak da odgovore na realan, evoluirajući sajber napad i analiziraju pretnju koju takav napad predstavlja nacionalnim, međunarodnim i interesima privatnog sektora. Učešće u ovom takmičenju pruža takmičarima jedinstvenu priliku da komuniciraju sa stručnim mentorima i vrhunskim sajber profesionalcima dok razvijaju vredne analitičke, komunikacione i prezentacione veštine.

Program Cyber 9/12 Strategic Challenge osmišljen je pre više od deset godina od strane američkog istraživačkog centra Atlantic Council i zamišljen je od samog početka kao sredstvo za premošćavanje jaza između tehničkog i netehničkog aspekta sajber bezbednosti. Takmičenje je jedinstveno po tome što od takmičara zahteva da se bave sajber krizom holističkim i multidisciplinarnim pristupom.

Domaćin Ženevskog dela takmičenja od 2015. godine je Ženevski centar za bezbednosnu politiku (GCSP) u partnerstvu sa Atlantskim savetom,

Učešće timova iz Srbije na ovogodišnjem takmičenju podržali su Misija OEBS u Srbiji i SKIP Centar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.