Otvorene su prijave za program Sajber heroj i takmičenje SCC za 2024. godinu.

Linkovi za registraciju i materijali na pripremu nalaze se na stranici sajberheroj.rs.

Jedan od primarnih ciljeva Fondacije „Mreža za sajber bezbednost“ je izgradnja i jačanje kapaciteta mladih u oblasti informacione bezbednost i povećanja njihovog interesovanja za ovu oblast. 

To se sprovodi kroz realizaciju programa „Sajber heroj“, u okviru kojeg studenti i srednjoškolci stiču i praktikuju znanja iz ove oblasti 
 kroz vannastavni rad, treninge i učešće na takmičenjima.  Značaj ovakvog programa prepoznale su relevantne državne institucije, visokoškolske ustanove i predstavnici privrede koji  pružaju svoju kontinuiranu podršku. 

Jedna od najvažnijih aktivnosti u okviru ovog programa je Nacionalno takmičenje iz sajber bezbednosti Serbian Cybersecurity Challenge (SCC2024), koje se ove godine održava peti put po redu. 

Takmičenje se održava u dve faze: kvalifikacije i finale. Kvalifikacije se održavaju 23. i 24. marta 2024. godine na onlajn platformi i individualnog su karaktera. Druga, finalna faza, biće održana u fizičkom prostoru 14. maja 2024. godine kroz nadmetanje timova sastavljenih od učesnika koji su pokazali najbolje znanje na kvalifikacijama. Pobednici takmičenja dobijaju vredne nagrade i priznanja, a najbolji učesnici će imati priliku da postanu deo Nacionalnog tima koji će se boriti na evropskom takmičenju ECSC 2024 u Italiji.

Pravo učešća imaju svi aktivni studenti osnovnih i master studija, kao i učenici srednjih škola u Republici Srbiji. Nadmetanje je u formi „osvajanja zastave“ (CTF – Capture the Flag), rešavanjem zadataka iz različitih oblasti vezanih za sajber bezbednost. 

Učešće na takmičenju je besplatno, a prijavni formular za kvalifikacije, kao i trening materijali i dodatne informacije, nalaze se na stranici: [https://cyberhero.rs].